Rolul psihoterapeutului este de a acorda suport si de a insoti persoana care are nevoie, pentru aflarea cauzelor care stau la baza declanșării unor trairi ce iau forma, spre exemplu, atacurilor de panică, fobiilor, dependențelor de orice fel, depresiei, anxietatii si care aduc perturbari vietii de zi cu zi. In multe cazuri, aceste simptome au la baza evenimente carora persoana nu le-a putut face față, dar pe care a încercat să le depășească, fără succes.
Momentul în care persoana decide să apeleze la un psiholog este un factor important în reusita terapiei, pentru că implică o asumare a faptului că ceva nu functioneaza așa cum persoana si-ar dori sau ar avea nevoie.
Este foarte important de retinut ca un psihoterapeut nu da sfaturi, rolul său este de a însoți si de a oferi suport clientului, pentru că acesta sa isi gaseasca propriile soluții la dificultatea cu care se confruntă. Cadrul terapeutic este foarte important, se creează de la primele întâlniri si este caracterizat de oferirea sentimentului de acceptare, susținere si nejudecare a niciunui aspect al vietii clientului. Doar in acest cadru clientul se simte liber sa isi exploreze sentimentele si sa gaseasca resursele de care are nevoie.
In cazul copiilor și adolescenților,importanta stabilirii cadrului terapeutic este explicat in primul rand parintilor. Ca si in cazul adulților, confidențialitatea este cea mai importanta. Aceasta presupune ca toate discuțiile purtate cu copilul sau adolescentul raman in interiorul cabinetului, cu excepția cazului în care terapeutul primește acordul copilului/adolescentului de a împărtăși cu părinții anumite parti din aceste dialoguri. Este foarte important de retinut si respectat aceasta regula, pentru ca uneorii parintii cer psihologului detalii despre copil, pe care acesta nu este autorizat sa le ofere.
Succesul terapiei, în cazul copiilor/adolescenților are in componenta si sprijinul oferit de familie pe parcursul acestui demers.