Skip to content

Consecințele lui “Nu mai plânge, că te las aici”

In cele 3 zile de stat in spital alaturi de fetita mea, am auzit de câteva ori aceasta amenințare, oferită de către părinți copiilor, unii dintre ei mai mici de 5 ani, speriați de locul în care se aflau si de faptul că nu știau ce urmează să li se întâmple.
Plânsul are un rol in reglarea emoțiilor, nu este un lucru rau. Copii plâng atunci când simt că ceva nu este in regula, cand ii doare ceva, cand sunt speriați sau cand pur si simplu au nevoie sa primească afectiune din partea părintelui. Acea credinta populară “plânge că e răsfățat”, nu are fundament, mereu exista un motiv pentru care un copil se manifesta astfel.
Copiii, la fel ca si adulții, simt cand se intampla ceva neobisnuit. In primul rand, reiese că un lucru nu este in ordine, din cauza comportamentului parintilor. Pentru ca părinții sunt speriati si ingrijorati, transmit acest lucru si copiilor. Copilul, care nu are mecanismele de a se proteja dezvoltate, se îndreaptă către părinți pentru a primi susținere, înțelegere și afectiune. In momentul in care copilul, vulnerabil fiind, primește din partea părintelui amenințări de genul celei mentionate mai sus, se va retrage din interacțiunea cu părintele, iar întregul sau sistem de valori va avea de suferit. Copilul, care permanent încearcă să-și mulțumească părintele, se va subestima și pe viitor isi va ascunde emoțiile, pentru a fi pe placul părintelui, protejandu-se astfel de un eventual abandon.
Teama de abandon este unul dintre cei mai traumatizanti factori, care provoacă mari pagube la nivel emotional. Nevoia de interacțiune este una normală, de baza, pentru dezvoltarea armonioasă, de aceea frica de a fi abandonat de cea mai importanta persoana are consecințe negative pentru psihicul unui copil.
De asemenea, faptul de a-i ascunde copilului ceva ce urmează să i se întâmple, chiar dacă este vorba despre un tratament medical, va duce la pierderea încrederii în părinte. Copiii au dreptul la autonomie si la a fi informati despre tot ceea ce are legatura cu corpul sau.
In loc sa folosiți aceste replici care il rănesc, încercați să le explicați copiilor, pe înțelesul lor, ce urmează să se întâmple, asigurati-i de întregul dvs sprijin si de faptul că, orice s-ar intampla, le sunteti alaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *